Să ne-amintim de Colectiv!
![]() |
Cu zâmbet și multă emoție. Așa se manifestau oamenii în seara de 30 octombrie a anului trecut.
Una din trupele lor preferate, "Goodbye to Gravity", își lansa noul album în clubul Colectiv.
Radiau. La propriu și la figurat. Luminile, sunetele, ceea ce avea să urmeze...îi făcea să sclipească, să se simtă speciali că iau parte la acea lansare.
Trupa și-a început concertul. Sute de mâini în aer, miliarde de emoții.
DA, SUTE DE MÂINI! Deși capacitatea maximă a clubului era de optzeci de persoane la mese, numărul estimat cu aproximație a fost de cinci ori mai mare. Urma un spectacol grandios deoarece trupa avea mii de fani, iar Colectiv era singurul club din București destinat muzicii live, din punctul de vedere al acusticii.
Restrctii asupra numarului de persoane ce-și făceau apariția în club nu au existat având în vedere că lansarea noului album al celor de la Goodbye to Gravity se solda cu un profit onorabil pentru cei trei patroni ai clubului: Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu.
Se aștepta un concert de proporții având în vedere buna organizare finalizată cu amplasarea de efecte pirotehnice. Potrivit declarației lui Viorel Stanciu, un angajat al barului aflat pe finalul turii, acesta le-a intrerzis pirotehniștilor să monteze arificiile, având în vedere că jerba de foc se ridica la cel puțin doi metri, iar până la tavanul cu șipci de lemn nu mai rămâneau decât 50 de centimetri. Acesta susține că le-a precizat și faptul că stâlpii în apropierea cărora erau montate artificifiile erau înveliți cu un burete fonoabsorbant, după care și-a anunțat șeful.
În schimb, artificiile au fost montate și declanșate, fiind necesară pentru instalarea tragicului doar o scâneteie.
Un stalp a luat foc și s-a extins. Anchetatorii susţin că artificiile de la care a luat foc întreg clubul erau destinate uzului în spaţii deschise, nicidecum într-o clădire, în spaţii strâmte. Cei prezenți erau lipsiți de reacție și sperau să fie totuși un fenomen inofensiv, de povestit si altora. A fost. Cântau "The day we die". Venise.
Au încercat să stinga flacăra ce se extindea pe tavan cu bere, având in vedere că extinctoarele erau expirate încă din anul 2014.. S-au panicat și au încercat să iasă. Un lucru dificil când ai la dispoziție doar o singură ieșire și sute de oameni înghesuindu-se să-și salveze pielea.
Țipete, păr ars, piele arsă, speranțe incendiate, un viitor interzis. Haos. Dezastru exorbitant. Cam asta era in Colectiv la 22:40.
În urma catastrofei, 64 de morți, 164 răniți. Europa și Israelul i-au ajutat să supraviețuiască. Scânteia a fost suficientă să trezească o nouă generație, să schimbe miniștri și un întreg guvern. Afectat a fost șifostul primar al sectorului 4 București, Cristian Popescu Piedone, în care rechizitorul întocmit de procurorii DNA, arată ca: "în calitate de funcţionar public - primar al sectorului 4 Bucureşti, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone, a încălcat Hotărârea Guvernului României nr. 1739/06.12.2006, art. 1 lit. g și dispozițiile din Legea nr. 307/12.07.2006 privind apărarea împotriva incendiilor, respectiv art. 14 lit. f și la data de 14.01.2015 a eliberat acordul de funcționare şi autorizaţia de funcţionare pentru SC Colectiv Club SRL, deşi clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu."
Dosarele penale nu au intârziat să apară. Potrivit procurorilor PICCJ, incendiul din Colectiv în urma căruia au murit 64 de persoane "s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club".
Anchetatorii au arătat că patronii Colectiv, deşi au dat o declaraţie pe proprie răspundere că vor respecta limita maximă de 80 de locuri pe scaune, au încălcat obligaţia, în seara zilei de 30 octombrie intrând, într-un spaţiu de 425 de metri pătraţi, aproximativ 400 de persoane. Astfel, procurorii au pus sechestru pe bunurile celor trei patroni ai clubului.
Nici ISU nu a fost exclus din lista neagra a procurorilor DNA. Ofițetii ISU, George Matei și Antonina Radu, în perioada septembrie 2014 - 30 octombrie 2015, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună-ştiinţă, nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat că acel club din Bucureşti (care până la data de 6 octombrie 2014 a funcţionat ca persoană juridică SC Music Hall SRL Bucureşti, iar după această dată ca persoană juridică SC Colectiv Club SRL Bucureşti) desfăşura activităţi specifice unui club fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu.
De asemenea, vizată a fost și societatea care a asigurat spectacolul pirotehnic. Daniela Ioana Nita, patroana firmei de artificii, este acuzata ca "in calitate de administrator al S.C. Golden Ideas Fireworks Artists S.R.L., a procurat de la societatea Enigma Firework Limited din Bulgaria produse pirotehnice «fantana de scena», neinsotite de fise tehnice, care, in conformitate cu instructiunile de utilizare redate in limba bulgara pe eticheta fiecarui produs, dar netraduse, trebuie utilizate numai in spatiu deschis si amplasate in pozitie verticala, pe un suport stabil si plat, si, in aceste conditii, fara efectuarea vreunui minim instructaj privind modul de folosire al produselor pirotehnice si fara un instructaj privind noul loc de munca (incinta clubului Colectiv), i-a insarcinat pe pirotehnistii Moise Marian si Zaharia Viorel sa monteze si sa actioneze la data de 30.10.2015 elementele pirotehnice intr-un spatiu inchis, respectiv incinta clubului Colectiv, cunoscand faptul ca la evenimentul organizat vor fi prezente numeroase persoane – cu consecinta producerii unui incendiu in seara zilei de 30.10.2015 si decesului a 64 persoane."
Astăzi îi comemorăm pe cei pierduți. De un an de zile, niște tineri ai viitorului au dispărut. Deși la începutul dispariției totul afectase o națiune, astăzi există comentarii precum "În războaie mureau mii de oameni și nimeni nu făcea o asemenea tragedie". Cred că ce nu înteleg unii este faptul că acei tineri nu au mers la război, conștineți că într o clipă ar putea dispărea, ci au mers să se distreze. Ca în oricare alte seri.
Colectiv a reușit să trezească generații, să schimbe oameni de la frâiele țării, însă pe ei nu a reușit nimeni să-i aducă înapoi. Au plecat în Colectiv!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu